Predstavljanje izveštaja "Prava lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Crne Gore i drugim zatvorenim institucija"

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, 26. juna, Inicijativa mladih za ljudska prava, članica Građanske alijanse, u petak, 1. jula, predstavila je izveštaj "Prava lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Crne Gore i drugim zatvorenim institucijama".

Na predstavljanju izveštaja govorili su: Šućko Baković, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda; Slavica Rabrenović, Ministarstvo pravde i Milan Radović iz Inicijativa mladih za ljudska prava.

predstavljanje-izvjestaja

Radović je saopštio da su tokom monitoring ocijenili da je došlo do napretka u poštovanju prava lica lišenih slobode i uslova u kojima oni borave, ali I da su registrovali brojne primjere kršenja prava. Primjeri kršenja ljudskih prava kreću od teških oblika, poput torture i zlostavljanja, preko loših i neadekvatnih uslova u kojima borave lica lišena slobode do nepoštovanja međunarodnih i domaćih definisanih pravila i standarda.

Radović je saopštio da državne institucije, prije svega tužilaštvo, po svim navodima za zlostavljanje i nehumano postupanje ili kažnjavanje u ZIKS-u, moraju sprovesti hitne, nepristrasne i djelotvorne istrage koje će voditi zakonskom kažnjavanju počinilaca torture.

predstavljanje.izvjestaja2

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković je podsjetio na dva slučaja mučenja i drugih oblika zlostavljanja (nečovječnog i ponižavajućeg postupanja) koji se navode Izvještaju, a koje je Ombudsman Crne Gore utvrdio u 2015.godini.

Baković je kazao da ovi slučajevi, a posebno takozvani januarski događaj, i s tim u vezi neadekvatna reakcija Uprave ZIKS-a bacaju sjenku na sve njene napore uložene na unapređenju zatvorskog sistema.

Baković je podsjetio da je u Izvještaju analizirano i postupanje službenika policije za vrijeme protesta građana u septembru i oktobru 2015.ghodine, i ukazano na više slučajeva prekomjerne upotrebe sile prema učesnicima protesta, te da se i Institucija bavila ispitivanjem ovih događaja. Sa YIHR smo imali značajne aktivnosti i sproveli više postupaka.

Slavica Rabrenović, je saopštila da je Ministarstvo pravde snažno okrenutu poštovanju prava lica lišenih slobode i da se tortura i nehumano postupanje neće tolerisati.

Izveštaj je napisan u okviru projekta „Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti na Zapadnom Balkanu" i sadrži nalaze istraživanja o stanju osuđenih lica i lica smještenih u drugim zatvorenim institucijama u Crnoj Gori a koje je Inicijativin monitoring tim sproveo u protekle dve godine.

Projekat „Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti na Zapadnom Balkanu" su pored Inicijative mladih za ljudska prava Crna Gora sprovele i partnerske organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (članica Građanske alianse), Centar za rehabilitaciju od trauma i torture iz Albanije (ARCT) i Međunarodni Savet za rehabilitaciju za žrtve torture iz Danske (IRCT) i imao je za cilj da doprinese društvu bez torture kroz aktivnosti civilnog društva koje su usmjerene protiv zlostavljanja i drugog okrutnog, nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Izvještaj možete preuzeti na sledećoj web stranici: http://freeoftorture.net/images/docs/mne/Prava-lica-lisenih-slobode-u-zatvorskom-sistemu-cg-i-drugim-zatvorenim-institucijama.pdf


 

Kontakt informacije partnera na projektu

YIHR MONTENEGRO ARCT YIHR SERBIA IRCT

mn

al

sr

dn